Schoorsteenkappen en vonkenvangers: de ideale beschermers

Starend naar de vlammen in uw haard, is het misschien niet het eerste waar u aan denkt. Toch is het beschermen van uw dak en schoorsteen essentieel. Daarom bieden we schoorsteenkappen en vonkenvangers op maat. Van duurzaam, slijtvast materiaal en eenvoudig in onderhoud. Zo kunt u veilig blijven genieten van uw open haard.

Schoorsteenkap: op maat gemaakt en geplaatst

Langdurig plezier hebben van uw schoorsteen? Dan is een schoorsteenkap onmisbaar. Het beschermt uw schoorsteen én geeft uw dak extra klasse.

Optimale bescherming voor een lange levensduur

Dankzij de schoorsteenkap krijgt regen geen kans. De schoorsteen en het rookkanaal blijven droog. Hierdoor krijgen algen, mos en aanslag minder kans. Ook voorkomt u schade door bevriezing. Uw schoorsteen wordt dus optimaal beschermd.

Afspraak maken

Referenties

We hebben de schoorsteen van onze boerderij laten renoveren. Het resultaat is naar volle tevredenheid! Goede vakkundige mensen tijdens het gehele traject van offerte tot oplevering. Vakmensen met passie.

- W. Konijnenburg

Een veger die met je mee denkt en geen onnodig werk verricht.

- Van Dam

Impressie schoorsteenkappen

Getoogd model met vonkengaas
Getoogd model
Vlak model
Vlak model met vonkengaas
Vlak model met vonkengaas
Getoogd model met rvs bol
Vlak model met afdekrand
Getoogd model met rvs bol
Toon meer

Vonkenvanger: onmisbaar voor uw rieten dak

Brandt er een knappend vuurtje in uw open haard of houtkachel? Dan komt er niet alleen rook vrij door de schoorsteen, maar ook vonken.

Geen probleem als u dakpannen heeft.

Wel een probleem bij de meer brandgevaarlijke dakbedekkingen als riet, hout of andere vegetatie. Dan is een vonkenvanger een vereiste.

Wat is een vonkenvanger?

Een vonkenvanger is een kooi die boven op de schoorsteen wordt geplaatst. De vonkenvanger is gemaakt van roestvrij staal en ziet eruit als een kooi van gaas. Deze kooi vangt de vonken uit de schoorsteen op, zodat deze niet op het dak belanden.

Vereist bij een rieten kap

Heeft u een rieten dak of hebben uw buren een rieten kap? Dan vereist de brandverzekering vaak een vonkenvanger. Onze RVS vonkenvangers voldoen aan de criteria die brandverzekeringen in Nederland stellen.

Duurzaam materiaal

De schoorsteenkappen worden op maat gemaakt van duurzaam materiaal, zoals roestvrijstaal of koper. De RVS kappen kunnen wij coaten in de door u gewenste Ral-kleur. Uiteraard is onze coating slijtvast en van hoge kwaliteit.

Van klassiek tot modern

U bepaalt zelf welke vorm en uitstraling uw schoorsteenkap krijgt. We kunnen een platte kap maken, maar ook een landelijke kap met een punt. De pootjes waarop de kap rust, kunnen we strak en modern maken of juist sierlijk klassiek. Met of zonder haantje aan top. Helemaal afhankelijk van uw wensen.

Kantelbaar voor onderhoud

Onze schoorsteenkappen zijn kantelbaar. U kunt de hele kap omklappen voor onderhoud. Zo kunnen uw schoorsteen en rookkanaal eenvoudig gereinigd en onderhouden worden.

Onderhoud en reinigen

De vonkenvanger moet regelmatig geïnspecteerd en gereinigd worden. Een verstopping van het raster kan er namelijk voor zorgen dat rookgassen niet weg kunnen. Wij kunnen dit onderhoud tegelijk uitvoeren met het reinigen van uw schoorsteen.

Kunnen we uw schoorsteen nog wel vegen met een vonkenvanger?

Zeker weten! Onze vonkenvangers hebben aan de bovenzijde een afneembaar RVS deksel. Zo kan de schoorsteen probleemloos geveegd worden.

Renovatie of vervanging van uw schoorsteen?

Onze specialisten kunnen uw schoorsteen ook renoveren of vervangen. Heeft u meer nodig dan alleen een vonkenvanger of schoorsteenkap? Ook dan kunt u bij Den Hertog Schoorstenen terecht.

Wat heeft u nodig?

Geplaatst door professionals

De medewerkers van Den Hartog Schoorstenen zijn vaker wel dan niet op een dak te vinden. Wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van uw schoorsteenkap. Daarbij gaan we zorgvuldig te werk, overleggen met u over de planning en laten alles netjes achter als het werk klaar is.

Schoorsteenkap nodig? Wij gaan graag voor u aan de slag!

Afspraak maken

Veelgestelde vragen

Is een schoorsteenkap nodig?

Een schoorsteenkap beschermt de schoorsteen tegen regen en vorst. Ook worden de trek en de afvoer van warme lucht en rook verbeterd door een schoorsteenkap. Hiermee wordt tevens de levensduur van het rookkanaal verlengd.

Een schoorsteenkap is dus niet verplicht om te hebben, maar wij bevelen de schoorsteenkap wel aan. Wanneer uw rookkanaal namelijk verstopt raakt, heeft dit vele vervelende gevolgen.

Hoeveel kost een schoorsteenkap?

Het is lastig om op voorhand te zeggen hoeveel een schoorsteenkap precies kost. De prijs van een schoorsteenkap verschilt namelijk per schoorsteenkap. Een simpele kap kost uiteraard minder dan een meer geavanceerde kap. Voor een roterende schoorsteenkap betaalt u dan ook meer.

Wilt u meer weten over de kosten van een schoorsteenkap? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat is een vonkenvanger?

Een vonkenvanger, of ook wel vonkengaas, is een kooi die na de uitmonding van de schoorsteen wordt geplaatst. De vonkenvanger heeft als functie de vonken die uit de schoorsteen komen, op te vangen. Dit voorkomt dat vonken op het dak terechtkomen.

Hoe werkt vonkenvanger?

Een vonkenvanger zorgt er dus voor dat de vonken die uit de schoorsteen komen, worden opgevangen en zo niet op het dak terechtkomen. De vonkenvanger heeft een doorlaat nodig die de trek niet belemmert. Daarnaast is het belangrijk dat de vonkenvanger stevig is bevestigd, zodat deze niet los kan komen.

Wanneer er een verstopping ontstaat bij de vonkenvanger kan dit ervoor zorgen dat de afvoer van de rookgassen in gevaar komt. Om dit te kunnen voorkomen, moet de vonkenvanger regelmatig worden geïnspecteerd en gereinigd.

Waar moet een vonkenvanger aan voldoen?

Er zit een aantal eisen aan een vonkenvanger. De vonkenvanger moet deugdelijk bevestigd worden met een roestbestendig bevestigingsmateriaal. De draaddikte hiervan moet minimaal 1 mm zijn.

De doorlaat van de vonkenvanger dient minimaal 3 x zo groot te zijn als de doorlaat van het rookkanaal. Daarnaast moet de vonkenvanger van roestbestendig materiaal zijn, voorkeur is RVS gaas. Het is erg belangrijk dat de vonkenvanger goed wordt aangesloten op het rookkanaal zodat er geen vonken tussendoor kunnen gaan. Wij doen dit graag voor u.

De mogelijkheden voor uw schoorsteen bespreken? Graag!

Maak een afspraak