Schoorsteen lekkage voorkomen? Laat voegen en loodwerk tijdig renoveren!

Terwijl u de woning lekker warm stookt, is uw schoorsteen hard aan het werk. In weer en wind.

Slijtage is een logisch gevolg.

Wilt u veilig blijven stoken en lekkage in uw woning voorkomen? Laat de voegen en het loodwerk van uw schoorsteen dan tijdig renoveren. Onze experts beklimmen probleemloos uw dak om een grondige inspectie uit te voeren.

Waarom is renovatie van de schoorsteen zo belangrijk?

Regen, zon en vrieskou hebben allemaal invloed op uw schoorsteen. Zowel de voegen als het loodwerk worden met de jaren poreus. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan, die steeds groter worden.

Gevolg?

Lekkage. Heel vervelend, maar mogelijk ook gevaarlijk. Zeker als het regenwater uw rookkanaal bereikt en zo in uw gaskachel of open haard druipt.

De oplossing?

Laat uw schoorsteen elke 5 jaar grondig inspecteren op gebreken. Deze inspectie kunt u eenvoudig combineren met een veegbeurt door onze erkende schoorsteenvegers.

Afspraak maken

Referenties

We hebben de schoorsteen van onze boerderij laten renoveren. Het resultaat is naar volle tevredenheid! Goede vakkundige mensen tijdens het gehele traject van offerte tot oplevering. Vakmensen met passie.

- W. Konijnenburg

Een veger die met je mee denkt en geen onnodig werk verricht.

- Van Dam

Wanneer moet de schoorsteen gerenoveerd worden?

U wilt natuurlijk niet wachten op een lekkage. Dan bent u eigenlijk al te laat. Maar hoe weet u wanneer een renovatie noodzakelijk is?

In de praktijk zien we dat een schoorsteen na 10 tot 15 jaar toe is aan renovatie. Om te voorkomen dat u te laat bent, is het verstandig om tenminste iedere 5 jaar een grondige inspectie te laten uitvoeren.

Bent u net verhuisd naar een woning met een schoorsteen?

Dan adviseren wij u deze zo snel mogelijk te laten inspecteren. Zeker als uw woning al wat ouder is. Zo voorkomt u vervelende verrassingen.

Hoe werkt de renovatie van een schoorsteen?

U raadt het al: het begint met een grondige inspectie. Daarbij bekijken we zowel de binnen- als de buitenkant van de schoorsteen.

We controleren de voegen, stenen en het loodwerk aan de buitenzijde. Daarnaast bekijken wij het rookkanaal aan de binnenzijde.

Is renovatie noodzakelijk?

Dan bespreken wij dit uiteraard eerst met u. Wij doen niets zonder uw toestemming.

Een renovatie kan bestaan uit diverse werkzaamheden. Afhankelijk van hetgeen noodzakelijk is, kunnen wij:

  • uw schoorsteen voegen en impregneren;
  • het loodwerk vervangen;
  • een nieuw rookkanaal aanleggen.

Hieronder lichten wij deze verschillende werkzaamheden toe.

Uw schoorsteen voegen en impregneren

De voegen tussen de stenen van uw schoorsteen worden na een aantal jaar poreus. Met scheurtjes tot gevolg, waardoor water kan sijpelen.

Tijdens een renovatie verwijderen wij het oude voegwerk. Vervolgens voegen wij de schoorsteen vakkundig, zodat u er weer jaren plezier van heeft. Komen we een losse baksteen tegen? Dan metselen we deze weer stevig en netjes vast.

Het is ook mogelijk om de schoorsteen na afloop te impregneren, zodat deze nog beter beschermd is en langer mooi blijft.

Het loodwerk vervangen

Zogenaamde loodflappen verbinden uw schoorsteen met het dak. Dit geldt zowel bij een rietenkap als een pannendak.

Door weersinvloeden wordt het lood dunner en kan het gaan scheuren. Vooral de scheuren in loodwerk kunnen ernstige lekkages veroorzaken. Onze experts vervangen de verzwakte loodflappen snel en efficiënt.

Een nieuw rookkanaal aanleggen

Het rookkanaal verbindt uw open haard of gaskachel met de schoorsteen op het dak. Door dit kanaal wordt de rook afgevoerd.

Het is belangrijk dat dit kanaal schoon en veilig is, zodat uw haard of kachel goed blijft trekken. Blijkt tijdens de inspectie dat uw rookkanaal onveilig is geworden?

Dan kunnen wij deze voor u vervangen. Meer hierover leest u op onze pagina over het rookkanaal.

Laat uw schoorsteen inspecteren door onze specialisten!

De medewerkers van Den Hartog Schoorstenen zijn vaker wel, dan niet op een dak te vinden. Wij hebben veel ervaring met de inspectie en renovatie van schoorstenen. Daarbij gaan we zorgvuldig te werk, overleggen met u over de werkzaamheden en laten alles netjes achter als het werk klaar is.

Wilt u weten of uw schoorsteen toe is aan renovatie?

Maak dan vandaag nog een afspraak voor een inspectie.

Afspraak maken

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de renovatie van een schoorsteen?

De renovatie van een schoorsteen begint bij een grondige inspectie. Hierbij wordt er gekeken naar zowel de binnen- als de buitenkant van de schoorsteen. De voegen, stenen en het loodwerk aan de buitenzijde worden gecontroleerd. Daarnaast wordt het rookkanaal uitvoerig geïnspecteerd. De bevindingen worden vervolgens met u besproken.

De renovatie van een schoorsteen kan bestaan uit diverse werkzaamheden. Zo kan de schoorsteen gevoegd en geïmpregneerd worden, het loodwerk kan worden vervangen of er kan een nieuw rookkanaal worden aangelegd.

Wanneer moet de schoorsteen gerenoveerd worden?

Na 10 tot 15 jaar is een schoorsteen toe aan renovatie. Het is verstandig om uw schoorsteen iedere 5 jaar grondig te laten inspecteren. Hiermee wordt voorkomen dat uw schoorsteen te laat gerenoveerd wordt. Ook wanneer u merkt dat de schoorsteen slecht trekt, beschadigd is of er problemen zijn met de condensatie, is een schoorsteen renovatie nodig.

Wat is het verschil tussen schoorsteenrenovatie en -restauratie?

Bij schoorsteenrenovatie wordt de schoorsteen gerepareerd, zodat deze weer veilig gebruikt kan worden. Bij schoorsteenrestauratie wordt de schoorsteen in oude staat hersteld. Dit gebeurt voornamelijk bij oudere monumentale panden, zodat de schoorsteen hetzelfde aanzicht blijft behouden.

Waarom is renovatie van de schoorsteen zo belangrijk?

Door wisselende weersomstandigheden en ouderdom kunnen schoorstenen beschadigd raken. Deze beschadigingen kunnen resulteren in lekkage, de terugslag van rook en het losraken van stenen door broos metselwerk. Voor uw eigen veiligheid en gezondheid wilt u dit graag voorkomen. Daarom is het belangrijk om uw schoorsteen op tijd te laten renoveren.

De mogelijkheden voor uw schoorsteen bespreken? Graag!

Maak een afspraak