Het juiste rookkanaal voor uw kachel of haard

De verbinding tussen uw haard of kachel en de schoorsteen op het dak is heel belangrijk. Hierdoor wordt de rook afgevoerd.

Dat moet goed gebeuren. U wilt geen rook in uw kamer hebben of de kans lopen op een schoorsteenbrand. Onze experts kunnen het rookkanaal voor u aanleggen. Dat is wel zo veilig en vertrouwd.

Wat is een rookkanaal?

Uit de schoorsteen op uw dak kringelt rook. Die rook ontstaat doordat u de kachel of open haard stookt.

Maar wat gebeurt daartussenin?

Als het goed is, wordt de rook vervoerd via een rookgaskanaal. Vroeger werd deze uit bakstenen opgetrokken, net als de traditionele schoorstenen.

Tegenwoordig werken we met metalen pijpen, die we gebruiken om het gas en de rook af te voeren. Van uw haard of kachel naar de schoorsteen op het dak.

Afspraak maken

Referenties

We hebben de schoorsteen van onze boerderij laten renoveren. Het resultaat is naar volle tevredenheid! Goede vakkundige mensen tijdens het gehele traject van offerte tot oplevering. Vakmensen met passie.

- W. Konijnenburg

Een veger die met je mee denkt en geen onnodig werk verricht.

- Van Dam

Uw ervaren partner in het leveren en aanleggen van rookkanalen

De medewerkers van Den Hartog Schoorstenen zijn vaker wel dan niet op een dak te vinden. Zij zijn gespecialiseerd in het leveren en aanleggen van rookkanalen. Daarbij gaan we zorgvuldig te werk, overleggen met u over de planning en laten alles netjes achter als het werk klaar is.

Heeft u een rookkanaal nodig of wilt u dat uw rookafvoersysteem geïnspecteerd wordt? Maak dan vandaag nog een afspraak!

Duurzaam, metalen rookkanaal

De rookkanalen die wij leveren worden gemaakt van duurzaam roestvrij staal. Den Hartog Schoorstenen werkt met de bewezen oplossingen van Europees marktleider Poujoulat.

Poujoulat heeft innovatie, energieprestatie en hernieuwbare energie hoog in het vaandel staan. Daarom werken wij graag met hun oplossingen voor rookgasafvoersystemen.

De materialen die wij gebruiken voor het rookkanaal zijn hittebestendig, roestvrij en eenvoudig schoon te houden. Daar heeft u jarenlang plezier van.

Enkelwandig of dubbelwandig rookkanaal?

De metalen pijpen die worden gebruikt voor de aanleg van een rookkanaal kunnen enkelwandig of dubbelwandig zijn.

Het verschil?

Dubbelwandige pijpen zijn geïsoleerd en daardoor zeer hittebestendig. Ideaal dus bij het stoken van hout. Hierbij komen immers veel hitte, vonken en houtdeeltjes vrij.

Enkelwandige pijpen kunnen veel heter worden en zijn daarom vooral geschikt voor het stoken met gas. Dit type pijpen is geliefd omdat ze stijlvoller zijn dan de dubbelwandige pijp en warmte afgeven aan de ruimte eromheen.

Wilt u weten welk type rookkanaal het beste in uw woning past? Onze specialisten vertellen het u graag.

Renovatie of vervanging van uw schoorsteen?

Onze specialisten kunnen uw schoorsteen ook renoveren of vervangen. Heeft u meer nodig dan alleen een nieuw rookkanaal? Ook dan kunt u bij Den Hartog Schoorstenen terecht.

Wat heeft u nodig?

Afspraak maken

Veelgestelde vragen

Wat is een rookkanaal?

Een rookkanaal is een kanaal, in welke vorm dan ook, waar rookgassen door worden afgevoerd. Het kanaal kan van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals een flexibel materiaal, stijf roestvrij staal, aluminium of gewoon staal.

Een schoorsteen kan verstopt zitten of geen goede trek hebben. Door een rookkanaal aan te sluiten op de kachel of haard kan dit opgelost worden. Doordat het rookkanaal sneller opwarmt en de warmte langer behoudt dan de schoorsteen, zal de trek ook een stuk beter zijn dan voorheen.

Wat kost het plaatsen van een rookkanaal?

Deskundige aansluiting van een houtkachel op een goed werkend rookkanaal is erg belangrijk. De prijs van het plaatsen van een rookkanaal hangt af van de vorm van het rookkanaal. Wanneer er bijvoorbeeld bochten in zitten, kost het aanleggen meer dan bij een recht rookkanaal. De bochten maken het namelijk lastiger om de voering te plaatsen.

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de lengte van het rookkanaal.

Wat is het verschil tussen een enkelwandig en een dubbelwandig rookkanaal?

Er zijn twee soorten rookkanalen, namelijk een enkelwandig rookkanaal en een dubbelwandig rookkanaal. Het verschil tussen deze twee is dat een dubbelwandig rookkanaal zonder vul- of isolatiemateriaal in de schoorsteen wordt geplaatst. In tegenstelling tot een enkelwandig rookkanaal.

Tevens heeft een dubbelwandig kanaal een gladde binnenkant, wat aanslag van creosoot en ook andere vervuiling tegengaat. Een dubbelwandig rookkanaal heeft in combinatie met een houtkachel of houtgestookte haard de voorkeur omdat dit veiliger en schoner is.

Voor gashaarden wordt vaker een enkelwandig kanaal gebruikt.

Aan welke eisen moet een rookkanaal voldoen?

Een van de eisen voor een rookkanaal is dat deze altijd boven het dak uit moet komen. In sommige gevallen moet er ook een vergunning worden aangevraagd voor het aanleggen van een rookkanaal. Ook mag een rookkanaal niet uitkomen op een plek waar buren overlast van de rook kunnen hebben.

Dubbelwandige rookkanalen moeten volgens het Nederlands bouwbesluit voldoen aan de NEN 6062 norm. Deze norm houdt in dat de afstand van de buitenkant van het dubbelwandig rookkanaal tot brandmateriaal maximaal 0 mm mag zijn.

 

De mogelijkheden voor uw schoorsteen bespreken? Graag!

Maak een afspraak